Zupa krem z dyni z suszonymi grzybami, gnocchi z kaszy jaglanej i oscypkiem

Przepis

 

Zupa krem
600 g dyni
300 ml bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka mleka sojowego
sól
Suszone grzyby
10 g suszonych grzybów
1 kawałek pora
Pół marchewki
1 łodyga selera naciowego z liśćmi
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 ząbek czosnku
3 listki szałwii
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Smażone gnocchi
5 łyżek kaszy jaglanej z jabłkami (ok. 80 g)
300 ml wrzącej wody
2 łyżki mąki typ 2 (ok. 30 g) oraz mąka do posypania stolnicy
Sól
Olej słonecznikowy do smażenia
Do przyprawienia
1 starty oscypek
Oczyścić dynię i pokroić na kawałki. Do rondla wlać łyżkę oliwy i wrzucić dynię. Smażyć do zarumieniania przez kilka minut, zalać bulionem i zostawić aż do rozgotowania. Wlać mleko, doprawić solą i gotować jeszcze przez kilka minut. Zmiksować i odstawić na później.
Moczyć grzyby w filiżance letniej wody przez ok. godzinę. Rozgrzać w rondlu 3 łyżki oliwy i doprawić ją, dodając jeden ząbek czosnku rozgnieciony ręką oraz listki szałwii. Po minucie wyjąć czosnek. Wrzucić i zarumienić poszatkowanego pora, marchewkę i selera naciowego. Dodać pokrojone grzyby. Zagotować. Jeśli potrzeba, dodać kilka łyżek wody z namaczania grzybów. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Kaszę jaglaną z jabłkami gotować w 300 ml wrzącej wody przez 15 minut, aż ją wchłonie. Przełożyć na stolnicę i odstudzić. Dodać szczyptę soli i dwie spiczaste łyżki mąki. Mieszać aż do otrzymania zwartej i miękkiej masy. Posypać stolnicę resztą mąki. Z masy uformować wałki o średnicy 2 cm i pokroić je na kawałki o długości 1 cm. Gotować tak powstałe gnocchi w dużej ilości lekko osolonej wody aż do wypłynięcia na powierzchnię (ok. 2 min). Smażyć je w głębokim tłuszczu i odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Smażenie dodaje chrupkości gnocchi, ale ten etap można pominąć. Usmażone gnocchi nakłuwać na przemian z listkami szałwii na długą wykałaczkę.
Zupę krem podawać w misce. Na środku wyłożyć grzyby. Posypać na wierzchu tartym oscypkiem i udekorować szaszłykiem ze smażonymi gnocchi z kaszy jaglanej i jabłek. Podawać od razu po ugotowaniu.

 

Zupa krem
  • 600 g dyni
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka mleka sojowego
  • sól
Suszone grzyby
  • 10 g suszonych grzybów
  • 1 kawałek pora
  • Pół marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego z liśćmi
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 listki szałwii
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz
Smażone gnocchi
  • 5 łyżek kaszy jaglanej z jabłkami (ok. 80 g)
  • 300 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki mąki typ 2 (ok. 30 g) oraz mąka do posypania stolnicy
  • Sól
  • Olej słonecznikowy do smażenia
Do przyprawienia
  • 1 starty oscypek
Oczyścić dynię i pokroić na kawałki. Do rondla wlać łyżkę oliwy i wrzucić dynię. Smażyć do zarumieniania przez kilka minut, zalać bulionem i zostawić aż do rozgotowania. Wlać mleko, doprawić solą i gotować jeszcze przez kilka minut. Zmiksować i odstawić na później.
Moczyć grzyby w filiżance letniej wody przez ok. godzinę. Rozgrzać w rondlu 3 łyżki oliwy i doprawić ją, dodając jeden ząbek czosnku rozgnieciony ręką oraz listki szałwii. Po minucie wyjąć czosnek. Wrzucić i zarumienić poszatkowanego pora, marchewkę i selera naciowego. Dodać pokrojone grzyby. Zagotować. Jeśli potrzeba, dodać kilka łyżek wody z namaczania grzybów. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Kaszę jaglaną z jabłkami gotować w 300 ml wrzącej wody przez 15 minut, aż ją wchłonie. Przełożyć na stolnicę i odstudzić. Dodać szczyptę soli i dwie spiczaste łyżki mąki. Mieszać aż do otrzymania zwartej i miękkiej masy. Posypać stolnicę resztą mąki. Z masy uformować wałki o średnicy 2 cm i pokroić je na kawałki o długości 1 cm. Gotować tak powstałe gnocchi w dużej ilości lekko osolonej wody aż do wypłynięcia na powierzchnię (ok. 2 min). Smażyć je w głębokim tłuszczu i odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Smażenie dodaje chrupkości gnocchi, ale ten etap można pominąć. Usmażone gnocchi nakłuwać na przemian z listkami szałwii na długą wykałaczkę.
Zupę krem podawać w misce. Na środku wyłożyć grzyby. Posypać na wierzchu tartym oscypkiem i udekorować szaszłykiem ze smażonymi gnocchi z kaszy jaglanej i jabłek. Podawać od razu po ugotowaniu.

 

 

 

Pobierz książkę kucharską