Orzotto z dynią z lekką nutą cydru, kabanosami i smażonym serem

Przepis

 

Składniki dla 3 osób: 
  • 240 g kaszy perłowej
  • 1 mała biała cebula
  • 150 g dyni
  • 1 kabanos
  • 50 ml cydru
  • 70 g smażonego sera
  • świeży tymianek
  • olej rydzowy
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól
  • biały pieprz w ziarnach
Pokroić w większe kawałki cebulę i dynię. Gotować je w 500 ml osolonej wody z listkami z kilku gałązek tyminaku wymieszanymi z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Gdy warzywa już się ugotują, zblendować je i utrzymywać w cieple. Kabanosa pokroić w talarki i odstawić na później. Kaszę podsmażyć na 3 łyżkach oliwy i gdy lekko się zarumieni, dodać kabanosa, podlać cydrem, wymieszać i zostawić do odparowania. Dodawać co jakiś czas po jednej chochli kremu z dyni, aż kasza będzie miękka. Na kilka minut przed końcem gotowania, wrzucić smażony ser i dobrze wymieszać. Gotować jeszcze przez dwie minuty, następnie wyłączyć palnik i ostatni raz wymieszać. Podawać z kilkoma kroplami oleju rydzowego i gałązkami tymianku.
Smacznego!

 

 

Pobierz książkę kucharską