Chleb polski z cydrem i suszonymi jabłkami

Składniki

  • świeże drożdże 10 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • woda 150 ml
  • mąka pszenna, najlepiej chlebowa 200 g
  • mąka orkiszowa (typ 1850) 200 g
  • sól morska 1,5 łyżeczki
  • ugotowane ziemniaki 100 g
  • cydr 120 ml
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • jabłka 1 szt.

Przepis

Drożdże wkładamy do miski, dokładnie mieszamy z cukrem oraz 100 ml ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut, żeby „ruszyły”. Mąkę łączymy z solą i ziemniakami przeciśniętymi przez praskę, pośrodku robimy dołek i wlewamy do niego najpierw zaczyn, a potem cydr, oliwę i resztę wody. Wodę dolewamy stopniowo, bo jej ilość zależy od rodzaju mąki. Wykorzystujemy jej tyle, aby ciasto wyszło gładkie i sprężyste. Dodajemy jabłko, wydrylowane i pokrojone w kostkę razem ze skórką (plasterek możemy odłożyć do dekoracji). Jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto, po czym przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy okrągły bochenek. Przekładamy do obsypanego mąką koszyczka do wyrastania. Odstawiamy na 45−60 minut do wyrośnięcia. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 240˚C. Ścianki piekarnika spryskujemy wodą lub wysypujemy na dno pół szklanki kostek lodu. Przekładamy bochenek na blachę i opcjonalnie dekorujemy plastrem jabłka. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 210˚C i dopiekamy chleb jeszcze 30−40 minut, aż będzie zrumieniony. Upieczony przekładamy na kratkę kuchenną, studzimy przed pokrojeniem.

Pobierz książkę kucharską