Bułeczki drożdżowe z duszoną cebulą

Składniki

  • Ciasto
  • świeże drożdże 10 g
  • ciepłe mleko 1 łyżka
  • cukier 2 łyżeczki
  • masło 120 g
  • mąka 300 g
  • jajka 1 szt.
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • mleko 12-14 łyżek
  • Farsz
  • cebula 500 g
  • olej słonecznikowy 3-4 łyżki
  • kminek 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Zaczynamy od farszu: cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, dodajemy olej i przyprawy. Odstawiamy na pół godziny, następnie podgrzewamy 10−15 minut na malutkim ogniu − powinna zmięknąć, ale nie może zbrązowieć. Doprawiamy solą i pieprzem. Masło topimy na wolnym ogniu i studzimy. Przygotowujemy zaczyn: drożdże kruszymy do miseczki i zasypujemy łyżeczką cukru. Kiedy będą płynne, dodajemy łyżkę mąki i mleko. Mieszamy, po czym pozostawiamy na 15 minut. Kiedy podwoją objętość, łączymy je z pozostałym mlekiem, jajkiem, solą i cukrem. Zagniatamy ciasto (możemy użyć miksera), powoli dosypując mąkę. Na koniec dodajemy masło. Ciasto powinno być gładkie, lśniące, o niezbyt luźnej konsystencji. Formujemy z niego kulę, smarujemy ją olejem i przekładamy do miski. Przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bułeczki z wgłębieniem pośrodku. Smarujemy delikatnie białkiem i wypełniamy farszem. Odstawiamy na 30 minut, aby wyrosły. Nagrzewamy piekarnik do 200˚C. Pieczemy bułeczki około 30 minut. Brzegi i spód powinny być rumiane.

Pobierz książkę kucharską