Zupa cebulowa na miodzie pitnym z puree ziemniaczanym z palonym masłem i chipsem z oscypka

Przepis

 

SKŁADNIKI
  • 8 średniej wielkości główek cebuli
  • 500ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku
  • olej rzepakowy
  • 300ml dominikańskiego miodu pitnego dwójniaka
  • 4 średnie ziemniaki
  • 80g masła
  • 30g oscypka
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego razem z tymiankiem i obranym i rozgniecionym czosnkiem. Dodaj cebulę wraz ze szczyptą soli i smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula stanie się delikatnie rumiana. Wtedy wlej miód pitny, lekko odparuj i przykryj pokrywką. Duś cebulę w miodzie pitnym ok. 10 minut.Wyjmij tymianek i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj bulion i zagotuj.
2. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Masło umieść w malutkim rondelku i trzymaj na średnim ogniu, aż stanie się jasnobrązowe. Natychmiast zdjemij je z ognia, Ugnieć ziemniaki razem z palonym masłem na puree.Dopraw solą do smaku.
3. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Oscypka zetrzyj na tarce o małych oczkach i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc 4 cieniutkie placuszki. Piecz ok. 10 minut, aż ser stanie się złocisty i chrupiący.
4. Na talerzach ułóż puree ziemniaczane z palonym maslem i zalewaj je zupą. W puree wbij oscypkowe chipsy. Smacznego!

 

Pobierz książkę kucharską