Buraczane bliny na zakwasie z wędzoną makrelą

Składniki

  • Ciasto
  • aktywny zakwas żytni 150 g
  • mąka pszenna typ 650 220 g
  • mąka gryczana 130 g
  • miód spadziowy 1 łyżka
  • jajka 2
  • topione masło 80 g
  • mleko 200 ml
  • tarte buraki 150 g
  • chrzan 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • Dodatki
  • wielkopolski ser smażony
  • wędzona makrela
  • jabłko
  • czerwona cebula
  • ogórek kiszony
  • koperek
  • tarte buraki kilka łyżek
  • tarty chrzan 1 łyżeczka
  • miód spadziowy 1 łyżeczka
  • różowy pieprz
  • cydr 300 ml
  • lód kilka kostek
  • wódka orkiszowa

Przepis

Bliny:
Białka jajek ubijamy z solą na sztywną pianę.
W drugiej misce łączymy mąki, miód, aktywny (dokarmiony wcześniej) zakwas, tarte buraczki, chrzan i żółtka.
Powoli wlewając letnie mleko wyrabiamy ciasto mikserem przez 3 minuty. Następnie dodajemy powoli topione masło, wyrabiamy jeszcze minutę.
Do ciasta dodajemy delikatnie ubite białka i mieszamy drewnianą łyżką. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 3 godziny.
Patelnię skrapiamy odrobiną oleju z masłem i rozgrzewamy. Wykładamy po ok. 2 łyżki ciasta, bliny smażymy przez 3-4 minuty z każdej strony.
Dodatkowo można pomóc sobie obręczą i wykładać ciasto do środka foremki, aby przyszłe bliny były bardziej okrągłe.
Bliny serwujemy ze smażonym serem, wędzoną makrelą, chrzanowymi buraczkami, ogórkiem kiszonym, jabłkiem, cebulą, koperkiem i różowym pieprzem. Podajemy ze schłodzoną wódką orkiszową.
Dodatki:
Do miski wlewamy cydr i wrzucamy kostki lodu.
Jabłko kroimy w cienkie półplastry i wrzucamy do cydru na kilka minut.
Ogórka kiszonego kroimy obieraczką do warzyw na cienkie wstążeczki.
Tarte buraczki mieszamy z chrzanem i miodem.
Cebulę kroimy w piórka i zalewamy wrzątkiem, po kilku sekundach odsączamy z wody na sicie i wrzucamy na kilka minut do jabłka w cydrze. Przed podaniem odsączamy z cydru.

* Aktywny zakwas, czyli dokarmiony 8-10 godzin wcześniej.

Pobierz książkę kucharską