Zupa ziemniaczana z pesto majerankowym i podpłomykami

Przepis

 

ZUPA ZIEMNIACZANA
  • 1 łyżeczka oleju
  • około 600 g żeberek
  • 3 marchwie
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 suszone pomidory
  • 5 suszonych borowików
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz w ziarenkach
  • sól
  • 600 g ziemniaków
  • 2 kabanosy
PESTO MAJERANKOWE
  • pęczek majeranku
  • 100 g uprażonych pestek dyni
  • 125 ml oleju rydzowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
PODPŁOMYKI
6 sztuk
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju rydzowego
  • 180 ml gorącej wody
  • 1 duża cebula
  • pesto majerankowe
  • opakowanie sera smażonego (200 g)
W garnku rozgrzać olej i wrzucić na niego żeberka. Smażyć kilka minut na dużym ogniu aż się zrumienią. Następnie dorzucić do nich pokrojoną w słupki marchew, pietruszkę oraz seler i chwilę smażyć. W międzyczasie nad gazem lub pod grillem piekarnika przypalić cebulę przekrojoną na pół. Tak przygotowaną cebulę także dorzucić do warzyw po czym zalać całość około 3 litrami wody. Do garnka dołożyć borowiki, suszone pomidory po czym całość doprawić solą, majerankiem, pieprzem oraz liściem laurowym. Gotować pod przykryciem około 1 godziny od zagotowania się wywaru. Po tym czasie do garnka dorzucić obrane i pokrojone w dość dużą kostkę ziemniaki. Całość gotować około jeszcze około 40 minut. Zupę przelać przez sito wyjmując mięso oraz część marchewek. Resztę zmiksować na gładko. Kabanosy pokroić w drobną kostkę, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na około 15 minut do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika.
W blenderze umieścić wszystkie składniki pesto oprócz oliwy. Całość zmiksować po czym dodać olej. Zmiksować znowu, pesto powinno mieć konsystencję pasty.
W misce miksera umieścić mąkę, sól oraz olej rydzowy. Ciasto zacząć wyrabiać mikserem po czym dodać do niego gorącą wodę. Gdyby ciasto było za suche dodać jej więcej. Wyrabiać chwilę aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 minut. Piekarnik razem z blachą lub z kamieniem do pieczenia pizzy nagrzać na 200 stopni C. Ciasto podzielić na 6 części. Każdą część cienko rozwałkować, posmarować pesto majerankowym, ułożyć na nim ser smażony oraz kawałki cebuli. Podpłomyki umieścić na gorącej blasze i piec około 15 minut.
Zupę podawać z kleksem gęstej śmietany, pesto, skwarkami z kabanosa oraz podpłomykami.
SMACZNEGO!!!

 

 

Pobierz książkę kucharską