Ciasteczka z miodem z kaszą jaglaną i jabłkami; Ciastka owsiane z wędzonymi śliwkami; Kaiserschmarren, słodki omlet cesarza

Przepis

Ciasteczka z miodem z kaszą jaglaną i jabłkami

Składniki: 150 g kaszy jaglanej, wymieszanej z  suszem z jabłek; 150 ml świeżego mleka, 150 ml wody, 250 g mąki 00, 100 g miodu, 100 g masła, 1 jajko, mała laska wanilii, kurkuma.

Do kaszy dodajemy wrzacą wodę i mleko. Czekamy pół godziny, aż wchłonie płyn. Nastepnie odcedzamy nadmiar płynu. Odważamy 200 g i umieszczamy w dużej misce z innymi składnikami, w tym szczyptą kurkumy. Zagniatamy szybko. Za pomocą łyżki formujemy kulki, a następnie nadajemy im nieco spłaszczony kształt. Umieszczamy je na blasze w piekarniku i odstawiamy na 10 minut, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut. Gotujemy kolejne 5 minut w piecu konwekcyjnymw tej samej temperaturze, a następnie wyjmujemy z piekarnika i ostudzić

Ciastka owsiane z wędzonymi śliwkami

Składniki: 120 g płatków owsianych, 120 g mąki 00; 100 g masła, 100 g miodu, 1 małe jajko, szczypta wanilii, 2 łyżki posiekanych wędzonych śliwek.

Wymieszać składniki szybko, zagnieść z ciasta kulę, przykryć folią i umieścić w lodówce na około pół godziny. Z cista uformowac kulki, a następnie nadać im nieco spłaszczony kształt. Umieścić je na blasze w piekarniku i odstawić na 10 minut, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut. Gotować kolejne 5 minut w piecu konwekcyjnym w tej samej temperaturze, a następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Kaiserschmarren, słodki omlet cesarza

Istnieje kilka legend dotyczących pochodzenia Kaiserschmarren (omletu cesarza). Jedna z najbardziej wiarygodnych głosi, że omlet ten narodził się przez przypadek, podobnie jak wiele innych znanych receptur i że został  przygotowany po raz pierwszy dla cesarza austriackiego Franciszka Józefa, który był bardzo zajęty i nie mógł uczestniczyć w kolacji, dlatego poprosił szefa kuchni o naleśnik, który mogłby zjeść w gabinecie. Szef kuchni, rozproszony lub bardzo zajęty, zapomniał o cieście na patelni, a ponieważ nie było czasu, aby przygotować ciasto po raz drugi, postanowił pokroić już uzmażony naleśnik i podać goz  dżemem z boku ciasta, posypanego cukrem, a nie zawijac dżemu wewnątrz. Od tego czasu ten sposób podania stał się ulubionym wersja omletu na cesarskim dworze.

4 porcje: 250 ml świeżego mleka, 50 ml świeżej śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka miodu, 100 g mąki 00, skórka z połowy cytryny bio lub wnętrze laski wanilii, 1 jajko, 1 jajko i 1 białko oddzielone, wędzone śliwki pokrojone na małe kawałki, olej słonecznikowy; cukier puder i 2 łyżki masła; cukier puder i konfitura zczarnego bzu.

W misce wymieszać mleko, śmietanę, cukier waniliowy, miód, skórkę z cytryny i mąkę, aż masa będzie gładka, następnie dodać żółtka i całe jajko, wymieszać dokładnie. W drugiej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i dodać ją, mieszając, do reszty masy. Ciasto powinno być gładkie.

W rondlu podgrzać trochę oleju, wlać ciasto, posypać drobno pokrojonymi śliwkami i smażyć aż omlet będzie brązowy po jednej stronie. Przy pomocy drewnianej łopatki podzielić ciasto na cztery części, a następnie przełożyć je i smazyć po drugiej stronie. Używając drewnianej łopatki ponownie odwrócic omlet, dodać cukier i masło, poczekac aż cukier się lekko skarmelizuje i zdjąć z patelni. Posypać cukrem pudrem i podawać natychmiast z dżememz czarnego bzu. 

Pobierz książkę kucharską