Casatiello

Przepis

Składniki na ciasto  (forma o średnicy 26 cm ) 

  • mąka pszenna 0 300 g
  • owsiana mąka 200g (z polskich płatków owsianych)
  • ziemniak 25 g
  • drożdże świeże 18 g
  • 140ml wody
  • polski miód spadziowy 1 łyżeczka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 10 g soli
  • smalec 100 g
  • Wielkopolski ser Smażony 40 g

Na nadzienie:

  • oscypek 150 g
  • kiełbasa i kabanosy 150 g
  • polska śliwka suszona 80 g

 
Do zrumienienia:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Jajecznica dla 4 osób:
 

  • 8 jajek
  • 8 łyżek mleka
  • masło 10g
  • sól
  • pieprz 1 szczypta

 Przygotowanie:

Najpierw zmielić płatki owsiane na mąkę za pomocą miksera, a następnie wymieszać z mąką pszenną 0 i wsypać do miski.

Ugotować ziemniak w wodzie do miękkości, odcedzić i zmielić w blenderze na puree, dodać do mąki.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem.

Połączyć mąkę, puree ziemniaczane i drożdże rozpuszczone w wodzie, smalec, Ser Smażony i zacząć wyrabiać otwartą dłonią;  gdy ciasto jest wyrobione, dodać sól i zagniatać przez co najmniej 10 minut.

Kiedy ciasto będzie gładkie i jednorodne, wyjąć je z miski , uformować w dłoniach kulę i umieścić w dużej misce; posmarować odrobiną oleju, przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość) w piecu, który  jest wyłączony, umieszczając obok miskę z wrzącą wodą, co zapewni idealny poziom ciepła i wilgotności.

Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiać  je przez 5 minut, skręcając ciasto, raz w jednym kierunku  raz w drugim. Rozwałkować ciasto i włożyć składniki nadzienia, zwinąć ciasto wzdłuż nadając mu kształt kiełbasy.

Posmarować  odrobiną masła formę do ciasta i odstawić do wyrośnięcia przez 3 godziny, przykryte ściereczką.

Następnie gdy wyrośnie posmarować wierzch jajkiem zmieszanym z mlekiem, rozgrzać piekarnik do 170 stopni C, piec z termoobiegiem  1 godzinę i 30 minut, aż ciasto się zrumieni .

Na 10 minut przed końcem pieczenia rozpocząć przygotowanie jajecznicy: rozbić jaja do miski i roztrzepać je widelcem, dodać sól i pieprz, a następnie dodać mleko i dobrze wymieszać.

Podgrzać masło na patelni aż się rozpuści, wlać  mieszaninę jaj i mleka, mieszać drewnianą łyżką lub łyżką z silikonu.

Smażyć na małym ogniu, stale mieszając, przez 5 minut.

Ciasto podawać na ciepło, pokrojone na plastry, według własnych upodobań, można

dodać  łyżeczkę miodu  lub kwaśną śmietanę. Podawać z jajecznicą i kawą albo czarną herbatą

Pobierz książkę kucharską