Zupa krem z ziemniaków i sera smażonego z olejem rydzowym
Składniki
- duże ziemniaki 4 szt.
- cebula cukrowa 1 szt.
- masło 2 łyżki
- oliwa 2 łyżki
- wywar warzywny 1 l
- wielkopolski ser smażony 150 g
- sól i pieprz do smaku
- olej rydzowy do podania
- liść laurowy 1 szt.
- ziele angielskie 2 ziarna
Przepis
Rozgrzewamy w garnku masło i oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko podsmażamy z odrobiną soli. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, podduszamy 3−4 minuty. Wlewamy wywar, dodajemy listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego. Gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Dokładamy smażony ser, a kiedy się rozpuści, zdejmujemy zupę z ognia. Podajemy polaną olejem rydzowym.