Zupa krem z ziemniaków i sera smażonego z olejem rydzowym

Składniki

  • duże ziemniaki 4 szt.
  • cebula cukrowa 1 szt.
  • masło 2 łyżki
  • oliwa 2 łyżki
  • wywar warzywny 1 l
  • wielkopolski ser smażony 150 g
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rydzowy do podania
  • liść laurowy 1 szt.
  • ziele angielskie 2 ziarna

Przepis

Rozgrzewamy w garnku masło i oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko podsmażamy z odrobiną soli. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, podduszamy 3−4 minuty. Wlewamy wywar, dodajemy listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego. Gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Dokładamy smażony ser, a kiedy się rozpuści, zdejmujemy zupę z ognia. Podajemy polaną olejem rydzowym.

Pobierz książkę kucharską