Małe kanapki z kaszą jaglaną i jabłkiem, nadziewane serem smażonym z Wielkopolski z miodem spadziowym, w towarzystwie Kiełbasy Lisieckiej i grillowanych jabłek
Przepis
Składniki:
na ciasto:
- 225 g mąki typu 0
- 50 g suszonych jabłek z z kaszą jaglaną
- 5 g soli
- 1 małą łyżkę cukru trzcinowego
- 20 g masła
- 125 g mleka pełnego
- 3 g suszonych drożdży
- 1 jajko
Na nadzienie:
- około 100 g sera smażonego (Wielkopolski ser smażony)
- 8 łyżeczek miodu spadziwego (Podkarpacki miód spadziowy)
dodotkowo:
- Polskie jabłka
- Kiełbasa Lisiecka
- oliwa i sok z cytryny
W dużej misce umieścić mąkę, kaszę, sól i cukier i dobrze wymieszać. Podgrzać mleko i i rozpuścić drożdże.
Zagnieść ciasto, dodać żółtka i dalej wyrabiać. Na końcu dodać masło.
Kiedy ciasto będzie miękkie i dobrze wyrobione, włożyć do czystej miski, przykryć i zostawić do wyrośniecia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość, około 3 godzin.
Wyjmij ciasto, i podziel na 8 równych części. Każdą z części uformuj jak muffina i na środku umieść łyżeczkę miodu i łyżeczkę sera smażonego, wcześniej doprowadzonego do temperatury pokojowej.
Ściśnij górne brzegi muffina tak aby zadzienie zostało zamkniete w środku.
Powtórz z każdą kanapką, a nastepnie ukłóż je na blasze o średnicy 20 cm, posmarowanej tłuszczem. Zostaw cieple do połączenia składników przez około 40 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190 °, posmaruj kanapki białkiem i posyp szczyptą soli i kminu rzymskiego. Piecz przez około pół godziny.
Przed śniadaniem kanapki moga zostać odgrzane przez kilka minut w piekarniku, podawaj z kiełbasą Lisiecką w plasterkach i pokrojonymi w kostkę, wcześniej zgrillowanymi jabłkami skropionymi sokiem z cytryny odrobiną oleju.