Małe kanapki z kaszą jaglaną i jabłkiem, nadziewane serem smażonym z Wielkopolski z miodem spadziowym, w towarzystwie Kiełbasy Lisieckiej i grillowanych jabłek

Przepis

Składniki:

na ciasto:

  • 225 g mąki typu 0
  • 50 g suszonych jabłek z z kaszą jaglaną
  • 5 g soli
  • 1 małą łyżkę cukru trzcinowego
  • 20 g masła
  • 125 g mleka pełnego
  • 3 g suszonych drożdży
  • 1 jajko


Na nadzienie:

  • około 100 g sera smażonego (Wielkopolski ser smażony)
  • 8 łyżeczek miodu spadziwego (Podkarpacki miód spadziowy)

dodotkowo:

  • Polskie jabłka
  • Kiełbasa Lisiecka
  • oliwa i sok z cytryny


W dużej misce umieścić mąkę, kaszę, sól i cukier i dobrze wymieszać. Podgrzać mleko i i  rozpuścić drożdże.
Zagnieść ciasto, dodać żółtka i dalej wyrabiać. Na końcu dodać  masło.


Kiedy ciasto będzie miękkie i dobrze wyrobione, włożyć do czystej miski, przykryć i zostawić do wyrośniecia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość, około 3 godzin.

Wyjmij ciasto, i podziel na 8 równych części. Każdą z części uformuj jak muffina i na środku umieść  łyżeczkę miodu i  łyżeczkę sera smażonego, wcześniej doprowadzonego do temperatury pokojowej.

Ściśnij górne brzegi muffina tak aby zadzienie zostało zamkniete  w środku.

Powtórz z każdą kanapką, a nastepnie ukłóż je na blasze o średnicy 20 cm, posmarowanej tłuszczem. Zostaw  cieple do połączenia składników przez około 40 minut.

Rozgrzej piekarnik do 190 °, posmaruj kanapki białkiem i posyp szczyptą soli i  kminu rzymskiego. Piecz przez około pół godziny.

Przed śniadaniem  kanapki moga zostać odgrzane przez kilka minut w piekarniku, podawaj z kiełbasą Lisiecką w plasterkach i pokrojonymi w kostkę, wcześniej zgrillowanymi jabłkami skropionymi sokiem z cytryny odrobiną oleju.

Pobierz książkę kucharską