Ciasto ze śliwkami i orzechami laskowymi

Przepis

Składniki:

  • mąka - 110 g
  • mąka kukurydziana - 70 gr
  • całe jaja - 2
  • zimne masło - 50 gr
  • śmietana - 25 gr
  • cukier puder - 50 g
  • miód Podkarpacki  - 40 gr
  • śliwki suszone - 4 łyżeczki
  • Wódka Orkiszowa - 2 łyżki
  • pieczone orzechy laskowe  - 30 g
  • sól - 1 szczypta
  • soda oczyszczona- 1 gr
  • proszek do pieczenia - 10 g

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C,  ubij jajka w misce na pianę, dodaj cukier i miód, a następnie śmietanę, i wymieszaj. Dodaj zimne masło, sól, sodę i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj. Połącz dwa rodzaje mąki ,wódkę i orzechy laskowe, dobrze wymieszaj.  Przelej do prostokątnej formy (10 x 20 cm) posmarowanej masłem, suszone śliwki  umieść na powierzchni  ciasta, tworząc spirale czubkiem noża. Udekoruj całymi orzechami laskowym. Piecz przez około 40 minut.

Pobierz książkę kucharską