Grzanki z wolno pieczonymi pomidorami z podkarpackim miodem spadziowym, kiełbasą lisiecką i jajkiem w koszulce

Przepis

Grzanki to obok płatków owsianych  pod różnymi postaciami moja ulubiona śniadaniowa pozycja. Najczęściej ląduje na nich gruszka, serek śmietankowy, awokado i melisa albo guacamole i świeży pomidor. Kolorowe, skropione oliwą i opruszone świeżo zmielonym czarnym pieprzem pięknie się prezentują. Te, na które przepis znajduje się poniżej są moim nowym odkryciem i na pewno dołączą do śniadaniowego repertuaru. Wolno pieczone pomidory mają głęboki smak, a dodatek miodu o zapachu żywicy i suszonego rozmarynu sprawia, że całość ma niezapomniany aromat. No i to żółtko wypływające po przebicu jajka...

Składniki:

  • 2 kromki ulubionego pieczywa pełnoziarnistego, najlepiej czerstwego
  • garść kiełków buraka (lub innych ulubionych)
  • 4 pomidory lima
  • pełna łyżeczka podkarpackiego miodu spadziowego ze spadzi iglastej
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • oliwa extra vergine
  • 4 plasterki kiełbasy lisieckiej
  • 2 świeże jajka w temperaturze pokojowej
  • ocet winny
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

 

1. Nagrzej piekarnik do 160stC. Pokrój pomidory w poprzek na plastry grubości 1,5cm i skrop je oliwą. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. godziny i 15 minut. Po upieczeniu przełóż miękkie i aromatyczne pomidory do miseczki (możesz uprzednio zdjąć z nich skórkę). Dodaj sól, pieprz, miód, rozmaryn oraz cayenne i delikatnie rozgnieć widelcem tak, aby zachować niejednolitą strukturę pomidorów.

2. Pieczywo opiecz w opiekaczu lub na suchej patelni, aby stało się przyjemnie chrupiące.

3. W garnku zagotuj wodę z odrobiną octu, ale bez soli. Przygotuj sobie talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem i łyżkę cedzakową. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, aby się nie gotowała. Jajka wbij pojedynczo do kokilek. Przy pomocy łyżki mieszaj wodę w garnku tak, aby utworzył się wir, po czym zdecydowanym ruchem przelej pojedynczo jajka w jego środek. Trzymaj je w wodzie 3 minuty, pilnując, aby woda nie bulgotała. Dla ułatwienia możesz ugotować jajka osobno. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij jajka i przełóż na papier.

4. Na talerzu ułóż kromki chrupiącego pieczywa. Połóż na nich kiełki buraka i plasterki kiełbasy. Następnie pieczone pomidory, a na sam wierzch jajka w koszulce. Przebij delikatnie jajka widelcem, aby żółtko wypłynęło na wierzch. Dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Jedz póki ciepłe :)

Pobierz książkę kucharską