Kanapki z pastą z fasoli, na chlebie z suską sechlońską, chipsem z kiełbasy lisieckiej, i sałatką z pieczonej papryki
Przepis
Chleb z suską sechlońską:
- 120 g aktywnego zakwasu
- 650 g mąki pszennej chlebowej
- 500 ml wody
- łyżka soli
- 90 g płatków owsianych
- 125 g suski sechlońskiej
- 1 łyżeczka drożdży (jeśli masz bardzo aktywny zakwas, drożdże można pominąć)
Do zakwasu dodaj mąkę, płatki owsiane, sól i drożdże. Cały czas wyrabiając (najlepiej mikserem z hakiem) dodawaj wodę. Wyrobione ciasto zostaw do wyrośnięcia na ok 3 - 4 h.
Wyrób ciasto ręcznie, wgniatając w nie suskę sechlońską. Uformowany na gładką kulę bochenek przełóż do wysypanego mąką koszyka rozrostowego. Odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Następnego dnia: wyłóż chleb na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, natnij i wstaw do zaparowanego i nagrzanego do 240°C piekarnika. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 220°C i piecz przez kolejne 20 minut.
Pasta z fasoli wrzawskiej:
- 250 g fasoli wrzawskiej
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 małe ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 małe jabłka
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu spadziowego
- sól
- garść drobno posiekanych orzechów włoskich
- 10 plasterków kiełbasy lisieckiej
- łyżka oleju rydzowego
Fasolę namocz przez całą noc, opłucz i przełóż do garnka. Gotuj do miękkości razem z: rozgniecionymi ząbkami czosnku, zielem angielskim, tymiankiem, liściem laurowym i solą. W międzyczasie rozpuść na patelni łyżkę masła i zeszklij cebulę. Dodaj obrane i pokrojone jabłko, tymianek, miód i szczyptę soli. Duś do miękkości.
Ugotowaną fasolę odlej (pozostawiając szklankę płynu, w której się gotowała) i przełóż do miski. Dodaj duszone jabłko z cebulą. Całość zmiksuj na gładką masę. W trakcie miksowania dodawaj partiami wodę z fasoli, tyle, żeby pasta była gładka, ale niezbyt rzadka.
Kiełbasę lisiecką ułóż na papierze do pieczenia i zapiecz w 180°C przez ok 5 - 7 minut, aż będzie chrupka.
Pastę podawaj z posiekanymi orzechami włoskimi, odrobiną oleju rydzowego i chipsem z kiełbasy lisieckiej.
Sałatka z pieczonej papryki
- 2 czerwone papryki
- 2 papryki pomidorowe
- sól
- 1 łyżeczka miodu spadziowego
- 3 łyżki oleju rydzowego
- sok z połówki cytryny
- 2 gałązki tymianku
Papryki umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Przełóż do rękawa do pieczenia. Dodaj tymianek, sól i łyżkę oleju rydzowego. Piecz w 180°C przez około 30 minut, obracając workiem raz na jakiś czas. Po upieczeniu obierz, jeszcze ciepłą paprykę, ze skóry i pokrój w równą kostkę.
Do małego rondelka przelej sok, który puściły papryki w trakcie pieczenia. Zredukuj go, dopraw miodem, sokiem z cytryny, solą i olejem rydzowym. Wymieszaj pokrojone papryki z dressingiem.