Kanapki z pastą z fasoli, na chlebie z suską sechlońską, chipsem z kiełbasy lisieckiej, i sałatką z pieczonej papryki

Przepis

Chleb z suską sechlońską: 

 

  • 120 g aktywnego zakwasu
  • 650 g mąki pszennej chlebowej
  • 500 ml wody
  • łyżka soli
  • 90 g płatków owsianych
  • 125 g suski sechlońskiej
  • 1 łyżeczka drożdży (jeśli masz bardzo aktywny zakwas, drożdże można pominąć)

 

Do zakwasu dodaj mąkę, płatki owsiane, sól i drożdże. Cały czas wyrabiając (najlepiej mikserem z hakiem) dodawaj wodę. Wyrobione ciasto zostaw do wyrośnięcia na ok 3 - 4 h.

Wyrób ciasto ręcznie, wgniatając w nie suskę sechlońską. Uformowany na gładką kulę bochenek przełóż do wysypanego mąką koszyka rozrostowego. Odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 

Następnego dnia: wyłóż chleb na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, natnij i wstaw do zaparowanego i nagrzanego do 240°C piekarnika. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 220°C i piecz przez kolejne 20 minut.

Pasta z fasoli wrzawskiej:

 

  • 250 g fasoli wrzawskiej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 małe jabłka
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu spadziowego
  • sól
  • garść drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 10 plasterków kiełbasy lisieckiej
  • łyżka oleju rydzowego

 

Fasolę namocz przez całą noc, opłucz i przełóż do garnka. Gotuj do miękkości razem z: rozgniecionymi ząbkami czosnku, zielem angielskim, tymiankiem, liściem laurowym i solą. W międzyczasie rozpuść na patelni łyżkę masła i zeszklij cebulę. Dodaj obrane i pokrojone jabłko, tymianek, miód i szczyptę soli. Duś do miękkości.

Ugotowaną fasolę odlej (pozostawiając szklankę płynu, w której się gotowała) i przełóż do miski. Dodaj duszone jabłko z cebulą. Całość zmiksuj na gładką masę. W trakcie miksowania dodawaj partiami wodę z fasoli, tyle, żeby pasta była gładka, ale niezbyt rzadka.

Kiełbasę lisiecką ułóż na papierze do pieczenia i zapiecz w 180°C przez ok 5 - 7 minut, aż będzie chrupka.

Pastę podawaj z posiekanymi orzechami włoskimi, odrobiną oleju rydzowego i chipsem z kiełbasy lisieckiej.

Sałatka z pieczonej papryki

 

  • 2 czerwone papryki
  • 2 papryki pomidorowe
  • sól
  • 1 łyżeczka miodu spadziowego
  • 3 łyżki oleju rydzowego
  • sok z połówki cytryny
  • 2 gałązki tymianku

 

Papryki umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.  Przełóż do rękawa do pieczenia. Dodaj tymianek, sól i łyżkę oleju rydzowego. Piecz w 180°C przez około 30 minut, obracając workiem raz na jakiś czas. Po upieczeniu obierz, jeszcze ciepłą paprykę, ze skóry i pokrój w równą kostkę.

Do małego rondelka przelej sok, który puściły papryki w trakcie pieczenia. Zredukuj go, dopraw miodem, sokiem z cytryny, solą i olejem rydzowym. Wymieszaj pokrojone papryki z dressingiem.

Pobierz książkę kucharską