Deser Bellini z polskim cydrem i waflami

Składniki

  • brzoskwinie lub morele 4 szt.
  • syrop cukrowy 350 ml
  • cukier puder 100 g
  • cukier 40 g
  • cydr 300 ml
  • maliny 200 g
  • puder z liofilizowanych malin 1 g
  • Ciasto na wafle
  • miękkie masło 25 g
  • cukier 20 g
  • proszek do pieczenia 2 g
  • jajka 0,5 szt.
  • mąka pszenna 40 g
  • woda 300 ml

Przepis

Robimy wafle: Sypkie produkty mieszamy w mikserze. Dodajemy wodę, masło i pół jajka. Mieszamy. Gotowe ciasto rozsmarowujemy na rozgrzanej płycie wafelnicy, dociskamy i pieczemy, by powstały cienkie i chrupiące wafelki. Brzoskwinie lub morele dzielimy na połówki, pakujemy próżniowo z syropem cukrowym i gotujemy 20 minut w 56˚C. Po tym czasie zlewamy syrop do rondla i redukujemy, aby uzyskać sos karmelowy. Owoce posypujemy cukrem i opalamy palnikiem, aż się lekko przypieką. Z malin i cukru gotujemy gęsty sos. Przecieramy. Nalewamy na talerze nieco sosu karmelowego i malinowego. Kładziemy przypieczone owoce i wafle. Cydr napowietrzamy w malakserze i kładziemy obok owoców tylko pianę. Dekorujemy deser pudrem z malin.

Pobierz książkę kucharską