Śniadanie Mistrzów – Jaglane placuszki z oscypkiem i jabłkami z tymiankiem

Przepis

Składniki (na 10 szt.)

  • szklanka ugotowanej organicznej kaszy jaglanej z jabłkami Ecoblik
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki startego oscypka
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej rydzowy
  • 2 łyżki miodu podkarpackiego spadziowego
  • 1 kg jabłek
  • świeży tymianek
  • 3 plastry boczku

Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i prażymy na miodzie aż zaczną się rozpadać. Dodajemy świeży, otarty tymianek, blenderujemy i studzimy.

Boczek pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia w 160 stopniach do chrupkości i siekamy na bardzo drobne kawałki.

Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z rozkłóconym jajem, mąką ziemniaczaną i tartym oscypkiem, a następnie blednerujemy starając uzyskać się jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy jaglaną masę delikatnie ją spłaszczając. Smażymy z obydwu stron po ok. 2 minuty, aż placuszki będą brązowe.

Usmażone placki podajemy z prażonymi jabłkami, oprószone wypieczonym boczkiem i świeżym tymiankiem.

Przepychota!

Pobierz książkę kucharską