Śniadanie Mistrzów – Jaglane placuszki z oscypkiem i jabłkami z tymiankiem
Przepis
Składniki (na 10 szt.)
- szklanka ugotowanej organicznej kaszy jaglanej z jabłkami Ecoblik
- 1 jajko
- 1/2 szklanki startego oscypka
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- olej rydzowy
- 2 łyżki miodu podkarpackiego spadziowego
- 1 kg jabłek
- świeży tymianek
- 3 plastry boczku
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i prażymy na miodzie aż zaczną się rozpadać. Dodajemy świeży, otarty tymianek, blenderujemy i studzimy.
Boczek pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia w 160 stopniach do chrupkości i siekamy na bardzo drobne kawałki.
Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z rozkłóconym jajem, mąką ziemniaczaną i tartym oscypkiem, a następnie blednerujemy starając uzyskać się jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy jaglaną masę delikatnie ją spłaszczając. Smażymy z obydwu stron po ok. 2 minuty, aż placuszki będą brązowe.
Usmażone placki podajemy z prażonymi jabłkami, oprószone wypieczonym boczkiem i świeżym tymiankiem.
Przepychota!