Zupa migdałowa z jabłkami duszonymi w miodzie oraz owsianą kruszonką i waniliowymi chmurkami

Przepis

Owsiana kruszonka

  • 15g płatków owsianych
  • 15g zmielonych migdałów
  • 10g mąki pszennej
  • 10g cukru Demerara
  • 10g zimnego masła
  • Skórka otarta z ½ dokładnie wyszorowanej cytryny

Płatki owsiane prażymy na sucho w garnku, często potrząsając, aż do momentu, kiedy zaczną ładnie pachnieć.

Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Dokładnie mieszamy pozostałe suche składniki i skórkę cytrynową, na koniec dodając ostudzone płatki. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki.

Rozcieramy wszystko palcami, aż do uzyskania kruszonki. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 12 minut, mieszając od czasu do czasu. 

Prażone migdały w karmelu

  • 25g migdałów ze skórką
  • 15g drobnego cukru

Przygotowujemy blaszkę wyłożoną silikonową mata lub papierem do pieczenia.

Migdały delikatnie prażymy na patelni, przez około 5 minut na małym ogniu.

Cukier wsypujemy wraz z migdałami do małego rondelka i cały czas mieszając czekamy, aż karmel dokładnie pokryje powierzchnię każdego migdała.

Przekładamy na matę lub papier starając się, aby migdały się nie dotykały.

Zostawiamy do ostygnięcia.

Jabłka duszone w miodzie

  • 1 jabłko
  • 30g podkarpackiego miodu spadziowego
  • 20g cukru
  • Skórka otarta z ½ dokładnie wyszorowanej cytryny
  • ½ laski wanilii
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 10ml soku z cytryny 

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cząstki.

Cukier z miodem oraz nasionkami wanilii, cynamonem i skórką cytrynową, rozpuszczamy do konsystencji złocistego karmelu.

Dodajemy pokrojone jabłka i gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż owoce będą lekko miękkie. Zdejmujemy z ognia i przekładamy owoce na płaski talerz.

Do pozostałego na patelni karmelu dodajemy sok z cytryny i odrobine wody.

Delikatnie podgrzewamy sos dokładnie mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. 

Waniliowe chmurki

  • 30-40g białka
  • 8g cukru z prawdziwą wanilią
  • 500ml mleka
  • ½ laski wanilii

Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.

Mleko wraz z wyłuskanymi nasionkami wanilii doprowadzamy do wrzenia.

Zmniejszamy ogień i wykładamy na mleko małe porcje ubitego białka.

Gotujemy chmurki po około minucie na stronę

Gotowe pianki delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową.

Odsączamy i przekładamy na talerz do przestygnięcia.

Migdałowa zupa

  • 500ml mleka
  • 40-50g żółtka
  • 20g drobnego cukru
  • 30g zmielonych migdałów
  • ½ laski wanilii

Mleko wraz z wyłuskanymi nasionkami wanilii podgrzewamy.

Żółtka ucieramy z cukrem.

Dodajemy zmielone migdały i dokładnie mieszamy.

Gorące mleko wlewamy do utartych żółtek, ciągle mieszając trzepaczką.

Przelewamy wszystko z powrotem do rondla. Podgrzewamy na wolnym ogniu, nieustannie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Gotujemy do momentu, aż krem zgęstnieje (około 5 minut).

Zupę przekładamy do miseczek. Zostawiamy do przestygnięcia.

Dekorujemy kruszonką, jabłkami, waniliowymi chmurkami, migdałami w karmelu oraz sosem karmelowym.

Pobierz książkę kucharską