Restauracja w Pawilonie Polski na EXPO 2015

Śledź po kaszubsku, pasztet z dziczyzny, kurki w śmietanie, tymbaliki z cielęciny – dzięki restauracji w Pawilonie Polski na Wystawie Światowej EXPO 2015 rodzime smaki od kilku miesięcy podbijają Mediolan. Największą popularnością cieszą się niezmiennie pierogi i placki ziemniaczane, jednak goście coraz chętniej sięgają po dania reprezentujące polską sztukę kulinarną w nowoczesnym i kreatywnym wydani, jak np. carpaccio z buraka.

Za organizację restauracji w Pawilonie Polski odpowiada Mariusz Stasiuk, restaurator z wieloletnim doświadczeniem, który od 10 lat prowadzi restaurację Villa Uphagena w Trójmieście. Na EXPO w Mediolanie, podobnie jak w Gdańsku, serwuje typowe dania kuchni polskiej. Oprócz stałej karty w menu każdego dnia dostępne są potrawy sezonowe, bazujące na aktualnie dostępnych, świeżych składnikach.

- Po dania kuchni polskiej w Pawilonie na Wystawie Światowej EXPO 2015 sięgają chętnie zarówno Polacy odwiedzający Mediolan, jak i goście z całego świata. Przyjmujemy ich z typową dla nas gościnnością – nawet, gdy wszystkie stoliki w restauracji są zajęte, zapraszamy nowych gości do środka, gdzie częstujemy ich wiśniówką czy typowymi dla naszej kuchni ogórkami kiszonymi. Prawdziwą furorę robią pierogi, które w naszej restauracji przygotowuje doświadczony kucharz, Pan Józef. Zamiast wody dodaje do nich śmietanę, co sprawa, że smakują naprawdę przepysznie. A to tylko jeden z sekretów naszej restauracji! Zapraszamy do niej bardzo serdecznie! – mówi Krzysztof Dembek, manager restauracji w Pawilonie Polski na EXPO 2015.

Restauracja w Pawilonie Polski czynna będzie do końca Wystawy Światowej EXPO 2015, każdego dnia od 11.00 do 23.00.

Do pobrania: PDF, doc, txt