Książka kucharska „Apetyt na Polskę”

W myśl tematu przewodniego EXPO 2015, „Wyżywienie planety, energia dla życia”, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości we współpracy z uznanymi ekspertami branży kulinarnej przygotowała książkę kucharską pt. „Apetyt na Polskę”. To publikacja, która stanowi nową interpretację polskiej tradycji – prezentuje Polskę jako kraj niezwykłego bogactwa naturalnego i kreatywnej myśli kulinarnej, będąc wartościowym uzupełnieniem programu promocji gospodarczej w ramach EXPO 2015.

- W książce kucharskiej „Apetyt na Polskę” wypracowana przez setki lat polska tradycja kulinarna zyskuje nowe oblicze. Doceniamy odziedziczone po przodkach receptury na pierogi, żurek czy bigos, ale jednocześnie chcemy inspirować do niestandardowego wykorzystania polskich składników, do odkrycia nieco zapomnianych technik przyrządzania potraw, a także do sięgania po współczesne trendy kulinarne. Dostrzegamy duże podobieństwo pomiędzy polską i włoską obyczajowością, zamiłowaniem do ucztowania i przyjmowania gości, wspólnego gotowania i celebrowania posiłków. Chcemy to wykorzystać, dzieląc się jednocześnie naszą wiedzą i doświadczeniem, by zachęcić Włochów do wykorzystywania polskich składników spożywczych,  Polaków zaś do odkrycia na nowo kulinarnego dziedzictwa naszego kraju – mówi  Bożena Lublińska-Kasprzak, prezes Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, organizatora udziału Polski w Wystawie Światowej EXPO 2015.

Czytelnicy książki odkryją w niej zupełnie nowe kompozycje i smaki, inspirowane kuchnią polską i włoską.  Wśród przepisów znajdują się m.in.  ravioli z bryndzą podhalańską, smażoną rukolą i palonym masłem, crostini z białego wiejskiego chleba ze zgliwiałym serem i konfiturą z borówek, redykołki duszone na maśle z wędzonym jogurtem, sałatą rzymską i konfiturą z wiśni nadwiślańskich czy pierś gołębia z zieloną soczewicą duszoną w trójniaku z sosem z wędzonej suski sechlońskiej.

Prezentację nowoczesnego spojrzenia na polską sztukę kulinarną uosabiają eksperci współpracujący z magazynem „Usta” – autorzy przepisów, które znalazły się w książce „Apetyt na Polskę”: Witold Iwański, Eliza Mórawska, Michał Gniłka, Marysia Przybyszewska, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Trąbski. Zdjęcia wykonał Krzysztof Kozanowski.

- Każdy z kucharzy opowiada o polskiej kuchni ze swojej perspektywy, prezentując kuchnię domową, restauracyjną, wegańską, wegetariańską i mięsną. Nowoczesną, ambitną, ale też bez kompleksów czerpiącą z polskich tradycji. Kucharską drużynę gwiazd magazynu USTA uzupełniają współpracujący z nami dziennikarze i graficy  – mówi Monika Brzywczy, redaktor naczelna magazynu USTA.

Książka kucharska „Apetyt na Polskę” będzie dostępna w wersji włosko-angielskiej w Pawilonie Polski podczas Wystawy Światowej EXPO 2015 w Mediolanie oraz w wersji polsko-angielskiej w wydaniu online na stronie www.expo.gov.pl.

Artykuł do pobrania: PDF, doc., txt.