08.06.2015 Tydzień Województwa Łódzkiego na EXPO 2015

Dziś na Wystawie Światowej EXPO 2015 w Mediolanie rozpoczyna się Tydzień Województwa Łódzkiego. Przez pięć kolejnych dni przedstawiciele regionu zaprezentują najważniejsze atuty regionu: centralne położenie, potencjał gospodarczy i naukowy, prężnie rozwijający się przemysł, a także ofertę kulturalną oraz turystyczną.

Prezentacja potencjału sektora spożywczego

W myśl hasła przewodniego tegorocznej Wystawy Światowej EXPO 2015, „Wyżywienie planety, energia dla życia”, Województwo Łódzkie poprzez swoją ekspozycję chce pokazać region jako krainę zdrowej żywności oraz znakomitej kuchni.  Odwiedzający Pawilon Polski będą mieli więc okazję, by skosztować Truskawki Buczkowskiej, cydru z Dobronia, soków z Kałęczewa, tradycyjnych przetworów czy dań kuchni molekularnej w ramach pokazu „Technologia Smaku”.

Moda z Łodzi w Mediolanie

Podczas Tygodnia Województwa Łódzkiego w Pawilonie Polski zaaranżowana zostanie strefa „Fashion Eaters” oraz show room, w którym goście będą mogli podziwiać ubrania czołowych łódzkich projektantów: Patrycji Plesiak oraz BezAle by Bjorn. Województwo Łódzkie jako region z bogatymi tradycjami w przemyśle odzieżowym, włókienniczym i wzorniczym zaprezentuje również dorobek rodzimych firm, m.in. Tudor, Sesto Senso, Konrad czy Jubistyl.

W programie na najbliższe dni przewidziano również  warsztaty folk design prezentujące łódzkie hafty i wycinanki, wydarzenia artystyczne, warsztaty z zakresu myślenia projektowego: Kolaż kreatywny oraz Wtórna inspiracja, a także Retrospektywny spacer po regionie. Dzień Regionu Łódzkiego zaplanowano na czwartek, 11 czerwca.

Do pobrania: PDF, doc., txt