„Apetyt na Polskę” książką kulinarną roku!

Przygotowana na zlecenie Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości książka kulinarna „Apetyt na Polskę” otrzymała tytuł Najlepszej Książki Kucharskiej Roku 2015 w piątej edycji konkursu Poland 100 Best Restaurants. Publikacja powstała we współpracy z ekspertami magazynu USTA. Dzięki przedstawionej przez nich nowej interpretację polskiej tradycji kulinarnej oraz bogatych możliwości wykorzystania polskich produktów spożywczych „Apetyt na Polskę” jest wartościowym uzupełnieniem programu promocji gospodarczej towarzyszącego udziałowi Polski w Wystawie Światowej EXPO 2015.

- Sukces książki kulinarnej „Apetyt na Polskę” przerósł nasze oczekiwania. Od kilku miesięcy obserwujemy ogromne zainteresowanie tą publikacją wśród włoskich i polskich przedsiębiorców, członków delegacji oficjalnych, dziennikarzy oraz innych gości Pawilonu Polski na Wystawie Światowej EXPO 2015. Ta nieco niestandardowa, lecz jakże pasująca do tematu przewodniego Wystawy: „Wyżywienie planety, energia dla życia”,  forma promocji gospodarczej w znaczący sposób przyczynia się do wzrostu zainteresowania polskimi produktami spożywczymi oraz ofertą polskich przedsiębiorców. Nagroda w konkursie „Poland 100 Best Restaurants” to dla nas kolejne potwierdzenie, że taki sposób prezentacji polskiej kuchni stanowi kierunek, w którym powinniśmy podążać. Wykorzystujemy więc fakt, że książka „Apetyt na Polskę” jest tak wartościową inspiracją – w ostatnich tygodniach zorganizowaliśmy konkurs dla blogerów kulinarnych z Polski i Włoch, którzy dzielą się z nami swoimi interpretacjami polskich tradycji kulinarnych. Jesteśmy pod wrażeniem zaangażowania i kreatywności uczestników - mówi  Bożena Lublińska-Kasprzak, prezes Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, organizatora udziału Polski w Wystawie Światowej EXPO 2015.

Książka kulinarna „Apetyt na Polskę” jest prezentacją autorskich kompozycjii smaków, inspirowanych kuchnią polską i włoską.  Wśród przepisów znajdują się m.in.  ravioli z bryndzą podhalańską, smażoną rukolą i palonym masłem, crostini z białego wiejskiego chleba ze zgliwiałym serem i konfiturą z borówek, redykołki duszone na maśle z wędzonym jogurtem, sałatą rzymską i konfiturą z wiśni nadwiślańskich czy pierś gołębia z zieloną soczewicą duszoną w trójniaku z sosem z wędzonej suski sechlońskiej. Autorzy przepisów, które znalazły się w książce „Apetyt na Polskę”, to eksperci współpracujący z magazynem „Usta” – Witold Iwański, Eliza Mórawska, Michał Gniłka, Marysia Przybyszewska, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Trąbski. Zdjęcia wykonał Krzysztof Kozanowski.

Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są oceniane przez konsumentów, co jest to bardziej obiektywne i wiarygodne niż recenzje krytyków kulinarnych. Przyznano nagrody m.in. w kategoriach najlepsza restauracja w Polsce i najlepsza karczma w Polsce. Ponadto wyróżniono m.in. najlepszy blog kulinarny, program telewizyjny i książkę kulinarną. W tej właśnie kategorii zwyciężył "Apetyt na Polskę". Finał V edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Toruniu w Dworze Artusa. Uczestniczyło w niej blisko 250 szefów kuchni i właścicieli najlepszych polskich restauracji.

Książka kucharska „Apetyt na Polskę” jest dostępna w wersji włosko-angielskiej oraz polsko-angielskiej w wydaniu online na stronie www.expo.gov.pl.