Tym razem blogerzy kulinarni gotują na słodko

Przed nami ostatnia okazja, żeby zagłosować na najlepsze przepisy w naszym konkursie dla blogerów kulinarnych. Na coraz bardziej jesienne dni coś słodkiego będzie w sam raz. Jeśli nie do jedzenia, to przynajmniej warto na nie popatrzeć:

„Jemy oczami”- piszą nasi eskperci z magazynu Usta – „przede wszystkim reagujemy na to, jak wygląda potrawa. Piękne zdjęcie w przypadku bloga czy książki kulinarnej to połowa sukcesu, ale równie ważnym elementem jest wciągająca opowieść o tym, co jemy. Za opowieść o rodzinnej tradycji i odświeżenie tradycyjnych smaków przy pomocy nowoczesnych produktów wyróżniamy Silvię Rovelli i jej babeczkę z cynamonem, miodem pitnym, pistacjami oraz konfiturą z czarnego bzu. Nasz apetyt wzbudziła także spiralna bułeczka z nadzieniem z jabłek, buraczków oraz miodowym zabajone Pret a Manger. Innowacyjne połączenie składników, użycie naszego buraczka, miodu, jabłka z tradycyjnym włoskim deserem może być bardzo ciekawą opcją. Minimalistyczna forma naczyń użyta do stylizacji zdjęcia sprawia, że ma ono nowoczesny charakter.

Zabajone pojawiło się i w polskiej i we włoskiej puli przepisów. Kasia Marciniewicz (Chilli Bite) zrobiła najlepsze ze swoich zdjęć, fajnie oświetlone, ładnie wystylizowane, ale według nas można było zawrzeć więcej polskich produktów. W tej edycji mamy dwóch faworytów, którzy plasują się na dwóch biegunach – prostoty i wyszukania. Jaja w kuchni za dyniowo-owsiane racuchy z konfiturą z porzeczek i nalewką Etiuda. Apetyczne, nieprzegadane, ładnie wystylizowane z duża ilością użytych produktów i ładną narracją step by step od produktu do dania końcowego. Brawo! Wiedzieliśmy, że jedyny mężczyzna w gronie naszych konkursantów musi zabłysnąć. Drugi przepis to jesienny tort pralinowy z kremem śliwkowym, z białej czekolady i owocami. Ślinka leci nam już, gdy czytamy tytuł przepisu, a gdy spojrzymy na zdjęcie! Zgrabne dwukolorowe ciasto zostało ozdobione figami, borówkami, jeżynami i kwiatami. Ach. Lily Vanilli nie powstydziłaby się takiego wypieku. Piękny mocny akord na zakończenie naszego konkursu. Chcielibyśmy to jeść na co dzień, Everyday Flavours!"

Głosujcie albo gotujcie, albo jedno i drugie…

Propozycje polskich blogerów:

Propozycje włoskich blogerów: