Drugi etap konkursu dla blogerów czyli zupa albo przystawka. Głosowanie trwa.

cucina1

Dopiero ogłosiliśmy wyniki pierwszej tury naszego konkursu, a tu już można głosować w kolejnej turze. Które przepisy są najbardziej warte wypróbowania? Nasi eksperci z magazynu „Usta” proponują nam takie rekomendacje:

W drugim etapie naszego polscy blogerzy znowu przysporzyli nam okazji do zachwytów i debaty. Oczywiście spodziewaliśmy się zup bazujących na fasoli, ale szukaliśmy pomysłów bardziej oryginalnych. Tym razem zauroczył nas przepis Dare to cook grzybowy bulion z konfitowanym żółtkiem i wędzoną solą. Wyróżniamy go może nie za ilość użytych składników z naszej paczki, ale za nowoczesne podejście do kulinariów, techniczną jakość zdjęć i ich estetykę oraz rejestrację procesu gotowania od etapu zakupów do gotowego talerza. Jedzenie na tych zdjęciach wygląda tak kolorowo i  apetycznie! Dodatkowo wyróżniamy Annę Kosterna Kaczmarek za kule z fasoli wrzawskiej z suską sechlońską i smażonym serem wielkopolskim oraz sosem grzybowym – za ciekawy trop w eksploracjach kulinarnych i ładne zdjęcie jak to nazywamy wewnętrznie w redakcji z "Elementem ludzkim" czyli z rękoma. Annę Stawską za apetyczne tartaletki z oscypkiem, powidłami i karmelizowaną cebulą i Magdę Gędźwił za krem porowo-jabłkowy z cydrem i uszkami z serem smażonym wielkopolskim i czosnkiem niedźwiedzim. 

Mielibyśmy ochotę go spróbować.

A tymczasem we Włoszech – wiosna na talerzu! Oczywiście nie mogliśmy nie zwróć uwagi na przepis o poetyckiej nazwie zielone lustro, kabanosowa ziemia, kremowy ser, śliwne płatki i jadalne kwiaty  (autorstwa Pret-a-manger). Jest tak inny w swej kolorystyce od reszty przepisów, a przy tym bogaty, wielopoziomowy, intrygujący smakowo i wizualnie. Mamy tylko jedno małe „ale". Wydaje nam się, że smak samej zupy bazującej na zmiksowanej wodzie i groszu może być zbyt ubogi. Wyróżnienia na tym etapie wędrują do Alessandra Govanile (Ricettedicultura)– apetyczny przepis i zdjęcie za zapiekaną zupę krem z dyni z kabanosem, burakiem i oscypkiem. Bardzo podoba nam się koncepcja dwóch innych dań: zupy kremu z fasoli wrzawskiej z buraczanymi gnocchi, olejem rydzowym i chrupiącymi kabanosami (autorstwa Verdecardamono). Natomiast zdjęcie powinno być lepiej oświetlone. Podobnie jak Zupa krem z dyni z suszonymi grzybami, gnocchi z kaszy jaglanej i oscypkiem (Unacenaconenrica). Więcej światła, we Włoszech jest przecież takie piękne!"

Propozycje polskich blogerów:

Propozycje włoskich blogerów: