Dopiero ogłosiliśmy wyniki pierwszej tury naszego konkursu, a tu już można głosować w kolejnej turze. Które przepisy są najbardziej warte wypróbowania? Nasi eksperci z magazynu „Usta” proponują nam takie rekomendacje:
W drugim etapie naszego polscy blogerzy znowu przysporzyli nam okazji do zachwytów i debaty. Oczywiście spodziewaliśmy się zup bazujących na fasoli, ale szukaliśmy pomysłów bardziej oryginalnych. Tym razem zauroczył nas przepis Dare to cook grzybowy bulion z konfitowanym żółtkiem i wędzoną solą. Wyróżniamy go może nie za ilość użytych składników z naszej paczki, ale za nowoczesne podejście do kulinariów, techniczną jakość zdjęć i ich estetykę oraz rejestrację procesu gotowania od etapu zakupów do gotowego talerza. Jedzenie na tych zdjęciach wygląda tak kolorowo i apetycznie! Dodatkowo wyróżniamy Annę Kosterna Kaczmarek za kule z fasoli wrzawskiej z suską sechlońską i smażonym serem wielkopolskim oraz sosem grzybowym – za ciekawy trop w eksploracjach kulinarnych i ładne zdjęcie jak to nazywamy wewnętrznie w redakcji z "Elementem ludzkim" czyli z rękoma. Annę Stawską za apetyczne tartaletki z oscypkiem, powidłami i karmelizowaną cebulą i Magdę Gędźwił za krem porowo-jabłkowy z cydrem i uszkami z serem smażonym wielkopolskim i czosnkiem niedźwiedzim.
Mielibyśmy ochotę go spróbować.
A tymczasem we Włoszech – wiosna na talerzu! Oczywiście nie mogliśmy nie zwróć uwagi na przepis o poetyckiej nazwie zielone lustro, kabanosowa ziemia, kremowy ser, śliwne płatki i jadalne kwiaty (autorstwa Pret-a-manger). Jest tak inny w swej kolorystyce od reszty przepisów, a przy tym bogaty, wielopoziomowy, intrygujący smakowo i wizualnie. Mamy tylko jedno małe „ale". Wydaje nam się, że smak samej zupy bazującej na zmiksowanej wodzie i groszu może być zbyt ubogi. Wyróżnienia na tym etapie wędrują do Alessandra Govanile (Ricettedicultura)– apetyczny przepis i zdjęcie za zapiekaną zupę krem z dyni z kabanosem, burakiem i oscypkiem. Bardzo podoba nam się koncepcja dwóch innych dań: zupy kremu z fasoli wrzawskiej z buraczanymi gnocchi, olejem rydzowym i chrupiącymi kabanosami (autorstwa Verdecardamono). Natomiast zdjęcie powinno być lepiej oświetlone. Podobnie jak Zupa krem z dyni z suszonymi grzybami, gnocchi z kaszy jaglanej i oscypkiem (Unacenaconenrica). Więcej światła, we Włoszech jest przecież takie piękne!"
Propozycje polskich blogerów:
- Anna Kosterna-Kaczmarek (czosnekwpomidorach.pl) - Kule z fasoli wrzawskiej z suską sechlońską i smażonym serem wielkopolskim oraz sosem grzybowym
- Anna Stawska (CookEat.pl) - Tartaletki z oscypkiem, powidłami i karmelizowaną cebulą
- Anna Witkiewicz (Everyday Flavours) - Zupa ziemnicaczania z pesto majerankowym i podpłomykami
- Antonina Kolo (burczymiwbrzuchu.pl) - Buraczane bliny na zakwasie z wędzoną makrelą
- Justyna Kawiak (ongolala.com) – Wytrawne ciastka z konfiturą pomidorową, galaretką bazyliową, chipsami serowymi i miodowym kawiorem
- Kasia Marciniewicz (chillibite.pl) - Krakersy owsiane z serem smażonym
- Magdalena Klimczak (daretocook.pl) - Grzybowy bulion z konfitowanym jajkiem i wędzoną solą
- Magda i Adam Gendźwiłłowie (crustanddust.pl) - Krem porowo-jabłkowy z cydrem i uszkami z serem smażonym wielkopolskim i czosnkiem niedźwiedzim
- Marcin Kuc (jajawkuchni.pl) - Pieczony Dziki Gołąb marynowany w Miodzie Dominikańskim Dwójniaku faszerowany Suską Sechlońską na pęczakotto w towarzystwie chipsów borowikowych i pesto z pietruszki
- Olga Suszczewicz (tancekuchenne.blogspot.com) - Zupa cebulowa na miodzie pitnym z puree ziemniaczanym z palonym masłem i chipsem z oscypka
Propozycje włoskich blogerów:
- Alessandra Giovanile (ricettedicultura.com) - Zapiekana zupa krem z dyni z kabanosem, burakiem i oscypkiem
- Claudia Tiberti (verdecardamomo.ifood.it) - Zupa krem z fasoli wrzawskiej z buraczanymi gnocchi, olejem rydzowym i chrupiącymi kabanosami
- Doriana Tucci (lasignoradeifornelli.it)- Orzotto z dynią z lekką nutą cydru, kabanosami i smażonym serem
- Enrica Palandri (unacenaconenrica.com) - Zupa krem z dyni z suszonymi grzybami, gnocchi z kaszy jaglanej i oscypkiem
- Laura Rossi (pret-a-manger.it) - ZIELONE LUSTRO, KABANOSOWA ZIEMIA, KREMOWY SER, ŚLIWNE PŁATKI I JADALNE KWIATY
- Lucia Ciattaglia (tortadirose.it) - Zupa z makaronem malfatti, fasolą wrzawską i kabanosami
- Miria Onesta (dueamicheincucina.ifood.it) - Zupa z makaronem, fasolą wrzawską, kiełbasą lisiecką, oscypkiem i grzankami z chleba z burakami
- Silvia Rovelli (cuochiperpassione.altervista.org) - Zupa z kaszą perłową, grzybami, jabłkami i burakami
- Teresa De Masi (scattigolosi.com) - Gnocchi z ziemniaków w sosie z sera oscypek, z kiełbasa Lisiecka i olejem lnianym