Konkurs dla blogerów: wybieramy przepis na śniadanie

Zaczynamy głosowanie na najlepszy przepis w naszym konkursie kulinarnym! W pierwszej turze wybrani blogerzy kulinarni z Polski i Włoch przygotowali dla Was przepisy na śniadania, zainspirowane polskimi lokalnymi produktami. Do 18 września wybieramy najciekawszy i najsmaczniejszy  przepis. Na widok zdjęć już teraz marzymy, żeby przez cały tydzień codziennie móc wypróbować jeden z nich…

Zadanie dla naszych włoskich blogerów było szczególnie trudne, bo niektóre produkty okazały się wyzwaniem…ale przy odrobinie dobrej woli udało się.

Propozycje polskich blogerów:

Propozycje włoskich blogerów:

Wszystkie wyglądają smacznie. Nie będzie to łatwy wybór. Ale może pomoże wam werdykt ekspertów? Oddajemy głos przedstawicielom magazynu "Usta":

Przepisy polskich blogerów:

"Śniadanie zaserwowane przez polskich blogerów wygląda rewelacyjnie. Uczestnicy konkursu zaprezentowali się brawurowo. Jesteśmy pod wrażaniem wysokiej jakości zdjęć i przepisów. Wybór był trudny – pierwsza trojka to według ekipy magazynu USTA:  Dare to Cook , Ongolala i Burczy mi w brzuchu –ciekawe zarówno ze względu na konstrukcję przepisów, jak i estetykę zdjęć. Długo dyskutowaliśmy, kto według nas wysuwa się na prowadzenie. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na przepis Burczymiwbrzuchu: jesienne ptysie śniadaniowe dyniowe ptysie z oscypkiem, humusem z fasoli wrzawskiej, karmelizowanymi kurkami z jabłkiem w cydrze i miodzie spadziowym oraz smażoną szałwią. Chyba przede wszystkim ze względu na połączenie oryginalności przepisu i nowoczesnej estetyki zdjęć. No i spójrzcie na ten  przeźroczysty listek szałwii, który wieńczy danie, wyobraźcie sobie smak karmelizowanej kurki. Ach!"

Przepisy włoskich blogerów:

„Już przy tym pierwszym daniu widzimy, że różnice kulinarne między Włochami a Polską są spore. Zaskoczyło nas, że wiele śniadań było stricte słodkich, z naszej perspektywy bardziej przypominało deser niż śniadanie. Ale przyjmujemy to z ciekawością. Dostaliśmy intersujące przepisy i ładne zdjęcia. Wyróżniamy Silvia Rovelli i jej Casatiello za interesujący przepis bazujący na włoskiej tradycji połączony z uniwersalną jajecznicą, która na pewno pomoże Polakom oswoić to danie. Oraz ciastko z kurkumą i kiełbasą Lisiecka, w którym podobają nam się jego misterna forma i nowoczesna estetyka zdjęcia”.