Zaczynamy głosowanie na najlepszy przepis w naszym konkursie kulinarnym! W pierwszej turze wybrani blogerzy kulinarni z Polski i Włoch przygotowali dla Was przepisy na śniadania, zainspirowane polskimi lokalnymi produktami. Do 18 września wybieramy najciekawszy i najsmaczniejszy przepis. Na widok zdjęć już teraz marzymy, żeby przez cały tydzień codziennie móc wypróbować jeden z nich…
Zadanie dla naszych włoskich blogerów było szczególnie trudne, bo niektóre produkty okazały się wyzwaniem…ale przy odrobinie dobrej woli udało się.
Propozycje polskich blogerów:
- Magda i Adam Gendźwiłłowie (Crust&Dust) - Zapiekane jajka z kurkami, dwójniakiem, suską sechlońską i oscypkiem
- Justyna Kawiak (ongolala.com) - Zupa migdałowa z jabłkami duszonymi w miodzie oraz owsianą kruszonką i waniliowymi chmurkami
- Magdalena Klimczak (Dare to Cook) - Śniadanie Mistrzów – Jaglane placuszki z oscypkiem i jabłkami z tymiankiem
- Antonina Kolo (Burczymiwbrzuchu.pl) - Jesienne ptysie śniadaniowe
- Anna Kosterna-Kaczmarek (Czosnek w Pomidorach) - Śniadaniowe bajgle po polsku
- Marcin Kuc (jajawkuchni.pl) – Śniadanie tatrzańskie
- Kasia Marciniewicz (ChilliBite.pl) - Waniliowa owsianka z jabłkami w cydrze
- Anna Stawska (CookEat.pl) - Kanapki z pastą z fasoli, na chlebie z suską sechlońską, chipsem z kiełbasy lisieckiej, i sałatką z pieczonej papryki
- Olga Suszczewicz (Tancekuchenne.blogspot.com) - Grzanki z wolno pieczonymi pomidorami z podkarpackim miodem spadziowym, kiełbasą lisiecką i jajkiem w koszulce
- Anna Witkiewicz (Everyday Flavours) - Racuchy z jabłkiem, oscypkiem i sosem żurawinowym
Propozycje włoskich blogerów:
- Lucia Ciattaglia (www.tortadirose.it) Ciasto ze śliwkami i orzechami laskowymi
- Alessandra Giovanile (www.ricettedicultura.com): Małe kanapki z kaszą jaglaną i jabłkiem, nadziewane serem smażonym z Wielkopolski z miodem spadziowym, w towarzystwie Kiełbasy Lisieckiej i grillowanych jabłek
- Teresa De Masi (www.scattigolosi.com): Śniadanie polskie z trzech sładników
- Miria Onesta (www.dueamicheincucina.ifood.it) Tarta jęczmienno - owsiana z konfiturą z czarnego bzu, jabłkami i miodem
- Enrica Palandri (www.unacenaconenrica.com): Tartaletki z kurkumą i kiełbasą Lisiecka
- Laura Rossi (www.pret-a-manger.it): Otwarta kanapka z pastą z białej fasoli i jajkiem w koszulce
- Silvia Rovelli (www.cuochiperpassione.altervista.org): Casatiello
- Martina Severini (www.lamponietulipani.blogspot.it): Owsianka na nowy sposób - brzoskwinie zapiekane z płatkami owsianymi i musem jabłkowym z miodem
- Claudia Tiberti (www.verdecardamomo.ifood.it): Drożdżówka z konfiturą z czarnego bzu i miodem spadziowym
- Doriana Tucci (www.lasignoradeifornelli.it): Ciasteczka z miodem z kaszą jaglaną i jabłkami; Ciastka owsiane z wędzonymi śliwkami; Kaiserschmarren, słodki omlet cesarza
Wszystkie wyglądają smacznie. Nie będzie to łatwy wybór. Ale może pomoże wam werdykt ekspertów? Oddajemy głos przedstawicielom magazynu "Usta":
"Śniadanie zaserwowane przez polskich blogerów wygląda rewelacyjnie. Uczestnicy konkursu zaprezentowali się brawurowo. Jesteśmy pod wrażaniem wysokiej jakości zdjęć i przepisów. Wybór był trudny – pierwsza trojka to według ekipy magazynu USTA: Dare to Cook , Ongolala i Burczy mi w brzuchu –ciekawe zarówno ze względu na konstrukcję przepisów, jak i estetykę zdjęć. Długo dyskutowaliśmy, kto według nas wysuwa się na prowadzenie. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na przepis Burczymiwbrzuchu: jesienne ptysie śniadaniowe dyniowe ptysie z oscypkiem, humusem z fasoli wrzawskiej, karmelizowanymi kurkami z jabłkiem w cydrze i miodzie spadziowym oraz smażoną szałwią. Chyba przede wszystkim ze względu na połączenie oryginalności przepisu i nowoczesnej estetyki zdjęć. No i spójrzcie na ten przeźroczysty listek szałwii, który wieńczy danie, wyobraźcie sobie smak karmelizowanej kurki. Ach!"
Przepisy włoskich blogerów:
„Już przy tym pierwszym daniu widzimy, że różnice kulinarne między Włochami a Polską są spore. Zaskoczyło nas, że wiele śniadań było stricte słodkich, z naszej perspektywy bardziej przypominało deser niż śniadanie. Ale przyjmujemy to z ciekawością. Dostaliśmy intersujące przepisy i ładne zdjęcia. Wyróżniamy Silvia Rovelli i jej Casatiello za interesujący przepis bazujący na włoskiej tradycji połączony z uniwersalną jajecznicą, która na pewno pomoże Polakom oswoić to danie. Oraz ciastko z kurkumą i kiełbasą Lisiecka, w którym podobają nam się jego misterna forma i nowoczesna estetyka zdjęcia”.