Zaczynamy gotowanie z blogerami

13 września uczestnicy naszego konkursu po raz pierwszy zaprezentują nam swoje receptury, na które będzie można oddać swój głos w  głosowaniu internetowym. Zanim jednak się to stanie, chcielibyśmy zaprezentować Państwu uczestników, wybranych do udziału w konkursie przez ekspertów magazynu "Usta".

Zaczynamy gotowanie z bogerami

Na finalnej liście uczestników znalazło się 10 blogerów kulinarnych w Polski i 10 z Włoch.

„Chcieliśmy, aby wybrane przez nas osoby aktywnie promowały na swoich blogach twórcze podejście do przepisów kulinarnych i wykorzystanie produktów regionalnych – mamy nadzieję, ze wybraliśmy ludzi z pasją, którzy na bazie zaproponowanych przez nas produktów stworzą zupełnie nowe smaki i kompozycje” – mówi Monika Brzywczy, redaktor naczelna magazynu „Usta”.

Wśród uczestników są pary, mamy małych (i większych) dzieci, studenci, kucharze z zawodu i zamiłowania. Dla niektórych gotowanie było miłością od pierwszego wejrzenia, dla innych stało się pasją wyrosłą z konieczności karmienia innych…Prawie wszystkich łączy upodobanie do lokalnych targów, poszukiwania unikalnych sezonowych produktów, odkrywanie nowych a jednak tradycyjnych smaków – i co najważniejsze – dzielenie się nimi z innymi.

Przez następne tygodnie gotować z nami będą:

Martina Severini (www.lamponietulipani.blogspot.it) sama o sobie pisze, że mówi, działa i gotuje tak dużo, że aż za dużo! Ma polskie korzenie, i marzy o mieszkaniu w kraju, gdzie latem zbiera się maliny.

Claudia Tiberti (www.verdecardamomo.ifood.it) - rzymianka i młoda mama, miłość do gotowania wyniosła z domu. Kocha przyprawy.

Alessandra Giovanile prowadzi bloga www.ricettedicultura.com. mieszka w Turynie. Kuchnia dla niej to nie tylko uczta dla serca i żołądka, ale jest to pretekst do zbadania i opowiedzenia ciekawych historii: o stuletnich podróżach potraw wokół globu; opowieści o pasji producentów, którzy dziś chcą na nowo odkryć wartość tradycji i produkcji jedzenia z miłością;

Laura Rossi –Prowadzi bloga www.pret-a-manger.it. Kocha kuchnię, modę i koty.

Miria Onesta – prowadzi bloga www.dueamicheincucina.ifood.it. Mieszka w Umbrii, kocha proste jedzenie i tradycyjne potrawy

Silvia Rovelli – www.cuochiperpassione.altervista.org, fanka kręgli i gotowania dla najbliższych. 10 lat temu wybrała życie na wsi.

Enrica Palandri – Autorka bloga www.unacenaconenrica.com
Pierwsze minestrone ugotowała mając 8 lat, do dziś uwielbia tradycyjne, proste potrawy.

Lucia Ciattaglia (www.tortadirose.it)  wielbicielka eksperymentów i kuchni międzynarodowej.

Doriana Tucci – prowadzi bloga www.lasignoradeifornelli.it

Teresa De Masi – www.scattigolosi.com obrończyni naturalnych składników. W kuchni nigdy nie przestaje się uczyć, rozwijać, i co więcej - zachwycać.

Magda i Adam Gendźwiłłowie. Od 2010 prowadzą bloga Crust&Dust, który zdobył tytuł Kulinarnego Bloga Roku 2012.

Justyna Kawiak (ongolala.com- z wyksztalcenia inżynier technologii przemysłu spożywczego, zaś z zamiłowania cukiernik po Londyńskim Le Cordon Bleu. Ma teściową w Neapolu.

Magdalena Klimczak, autorka bloga Dare to cook fotografuje, pisze, prowadzi warsztaty… i gotuje

Antonina Kolo, autorka bloga burczymiwbrzuchu – gotować próbowała już w podstawówce. Na początku eksperymenty nie kończyły się sukcesem, ale nie zniechęcało jej to wcale.

Anna Kosterna-Kaczmarek - autorka bloga kulinarnego Czosnek w Pomidorach. Z wykształcenia psycholog, z zawodu bankier. Największym jej osiągnięciem jest wyróżnienie w konkursie Blog Roku 2014 w kategorii "Blogi kulinarne".

Marcin Kuc - jajawkuchni.pl - Miłośnik polskiej, sezonowanej wołowiny oraz bogactwa sezonowych warzyw. Weganosceptyk i glutenofil z logotypem przedstawiającym stek w kształcie Polski.

Kasia Marciniewicz – Warszawianka z wyboru, zakochana w lubelskiej wsi, przez ciągoty do lasu, od kilku lat mieszka pod Kampinosem. od 2009 roku prowadzi bloga kulinarnego ChilliBite pełnego muzyki i smaków slow.

Anna Stawska - z wykształcenia geograf. Pasjonatka podróży i gotowania. Uzależniona od masła, śmietany i zakupów na lokalnych targach żywności. Prowadzi bloga CookEat.pl

Olga Suszczewicz (tancekuchenne.blogspot.com) - tegoroczna maturzystka. Ma 19 lat i ciągły dylemat, czy bardziej kocha jeść czy gotować, bo obydwie czynności sprawiają jej nieprzyzwoitą przyjemność.

Anna Witkiewicz (Everyday Flavours) na co dzień zajmuje się projektowaniem konstrukcji różnego typu budynków, natomiast po pracy i w weekendy od trzech lat gotuje, stylizuje i fotografuje jedzenie.